W I kwartale 2024 roku, w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO), Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) uruchomi program dotacyjny dla sektora HoReCa, turystyki i kultury. Ma on na celu wsparcie przedsiębiorstw najbardziej dotkniętych przez pandemię COVID-19. Program jest przeznaczony dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) z całej Polski, działających w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia, turystyka czy kultura. Kluczowym warunkiem jest odnotowanie spadku obrotów o co najmniej 30% w latach 2020 lub 2021 w porównaniu do poprzednich lat, spowodowanego pandemią.
Więcej o programie można przeczytać tutaj – https://edotacje.com.pl/dotacje-horeca-turystyka-kultura/
Maksymalny poziom dofinansowania wynosi 90%, z maksymalną wartością kosztów inwestycji wynoszącą 600 000 złotych netto, co oznacza maksymalną dotację na poziomie 540 000 złotych na beneficjenta. Pomoc ma charakter bezzwrotnych dotacji w ramach pomocy de minimis.
Selekcja, sprawdzanie i ocenianie wniosków będą przeprowadzane przez wybranych operatorów regionalnych.
W konkursie PARP wybrano operatorów dla pięciu regionów Polski:
• Region 1 (województwa kujawsko-pomorskie, pomorskie, zachodniopomorskie) – obsługiwany przez Polską Fundację Przedsiębiorczości.
• Region 2 (województwa mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie) – obsługiwany przez Towarzystwo Inwestycji Społeczno-Ekonomicznych S.A. (TISE S.A.).
• Region 3 (województwa lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie) – obsługiwany przez Małopolską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A.
• Region 4 (województwa łódzkie, opolskie, śląskie) – obsługiwany przez Fundusz Górnośląski Spółka Akcyjna.
• Region 5 (województwa dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie) – obsługiwany przez Fundację Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości.
Operatorzy w tym programie są odpowiedzialni za zarządzanie i dystrybucję środków finansowych w swoich regionach. Ich zadaniem jest wybór i obsługa projektów zgodnie z określonymi kryteriami. Operatorzy są zobowiązani do realizacji zobowiązań umownych, w tym osiągnięcia określonych wskaźników dla swojego regionu.
Nabór wniosków w ramach programu dotacyjnego dla sektora HoReCa, turystyki i kultury jest planowany na I kwartał 2024 roku. Mimo że szczegółowa dokumentacja i wymogi konkursu jeszcze nie zostały opublikowane, zachęcamy do wcześniejszego kontaktu w celu omówienia szczegółów projektu oraz strategii inwestycyjnej. Wstępne konsultacje mogą pomóc w lepszym przygotowaniu do procesu aplikacyjnego.